Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) döviz sözleşmelerinde işlem yapmak yatırımcıya aynı işlem platformundan Euro, Dolar, Ruble, Yuan gibi dövizlere yatırım avantajı sunar.

Kaldıraç, daha az ilk yatırım, çift yönlü işlem, esnek yatırım stratejileri gibi türev piyasa özellikleri de VİOP döviz sözleşmelerinde yatırım koşullarını avantajlı hale getir. Ayrıca vergi avantajı, korunma ve arbitraj olanakları da aynı anda sağlanır.

VİOP’ta döviz sözleşmelerine yatırım imkanı birçok avantaj içermekle birlikte yatırımcılar “vadeli bir piyasada döviz sözleşmelerinde nasıl yatırım yapılır” sorgusunu yöneltebilir. Yatırım yapıldığında spot piyasaya göre VİOP döviz sözleşmelerinin fiyatlandırılması da ayrıca sorulabilir.

VİOP’ta döviz sözleşmelerinin fiyatlandırması konusunda geçmeden önce VİOP’ta döviz sözleşmelerinin temel teknik özellikleri üzerinde duralım. Sözleşme büyüklükleri, kaldıraç sistemi, başlangıç teminatı, fiyat adımları vadeli döviz sözleşmelerimim fiyatlandırılmasını anlayabilmek için bilinmesi gereken konular arasındadır.

Viop döviz sözleşme büyüklükleri

Dolar/TL Vadeli İşlem Sözleşmesi = 1.000 ABD Doları

Euro/TL Vadeli İşlem Sözleşmesi = 1.000 Euro

EUR/USD Vadeli İşlem Sözleşmesi = 1.000 Euro

Ruble/TL Vadeli İşlem Sözleşmesi = 100.000 Rus Rublesi

Yuan/TL Vadeli İşlem Sözleşmesi = 10.000 Çin Yuanı

VİOP’ta vadeli döviz sözleşmelerinin büyüklüğünden de izlenebileceği üzere mesela 1 lot Dolar/TL vadeli işlem sözleşmesi aldığınızda 1000 ABD doları almış olursunuz ya da 1 lot ABD Doları/TRY sözleşmesi sattığınızda 1000 dolar satmış olursunuz.

Viop döviz sözleşmelerinin vadeleri

VİOP döviz vadeli işlem sözleşmeleri için yılın her ayı için kontrat düzenlendiği ve VİOP’ta en yakın üç vadenin işlem gördüğünü, bu vadeler içinde Aralık ayrı yoksa ayrıca Aralık vadenin de işlem gördüğü bilgisini verelim.

VİOP döviz sözleşmelerinin fiyatlandırmasından önce vade aylarının tüm döviz sözleşmelerinde standart olduğunu ve vade bitiminin de ayın son işlem günü olduğuna da dikkat çekmek isterim.

Viop döviz sözleşmelerinin kodları ve açılımı

Döviz vadeli işlem sözleşmelerinde sözleşme kodu; Sözleşme grubu, dayanak varlık kodu ve vade tarihi bilgilerini içerir.

Örnek: F_USDTRY0618

Fiyat kotasyonları Dolar/TL, Euro/TL, Ruble/TL ile Yuan/TL vadeli işlem sözleşmeleri için Türk Lirası cinsinden verilir. Euro/ USD vadeli işlem sözleşmeleri için ise ABD Doları cinsindendir.

Viop döviz sözleşmelerinde fiyat adımları

Fiyat adımı Ruble/TL vadeli işlem sözleşmesinde virgülden sonra beş basamak; Dolar/TL, Euro/TL, Euro/USD ve Yuan/TL vadeli işlem sözleşmelerinde ise virgülden sonra dört basamaktır.

VİOP döviz sözleşmelerinin fiyatlandırılması

VİOP döviz sözleşmelerinin fiyatlandırılması diğer VİOP ürünlerinden farklı değildir. Dayanak varlıkların spot piyasa fiyatlarına taşıma maliyetlerinin yansıması ile döviz sözleşmelerinin fiyatlarına ulaşılır. VİOP’un vadeli piyasa olması sebebiyle alım/satım yapılan döviz sözleşmelerinin vadeli fiyatlar üzerinden işlem yapılır. Vadeli fiyatlar beklentilere göre alınıp satılır. Diğer taraftan döviz sözleşmelerinin başlangıç teminatları ise Takasbank tarafından span parametrelerine göre hesaplanır VİOP döviz sözleşmesinin başlangıç teminatları her vadede spot piyasa dayanak varlık fiyatına göre her kontratta güncellenir.

Vade sonu kar/zarar hesaplaması ise TCMB’nın 15.30’daki açıkladığı gösterge niteliğindeki döviz kurları alış ve satış kurları ortalaması üzerinden yapılır. Mesela ABD doları TRY vadeli işlem sözleşmesi için son işlem günü saat 15:30’da TCMB tarafından açıklanan gösterge niteliğindeki ABD Doları alış ve satış kurları ortalaması alınır. Diğer tüm döviz ürünleri içinde aynı yöntem uygulanır.

Vadeli döviz sözleşmelerinin fiyatlanması konusunda daha fazla bilgi için sektörün ödüllü ve lider kurumu GCM Menkul Kıymetler’in web adresi www.gcmforex.com/viop adresini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca üstün müşteri memnuniyeti odaklı çalışan müşteri temsilcilerinden yardım alabilirsiniz.