Kripto para yatırımcılarının yeni gözdelerinden ethereum, tasarlandıktan çok kısa süre içinde bitcoinden sonra en yüksek işlem hacmine ulaşmıştır.

Yatırımcılarının ilgisini aynı canlılıkta korumaya devam eden ethereum birçok yatırımcı için ise bilinmezlerle doludur. Bu çerçevede ethereum nedir, diğer kripto paralardan farkı nedir, kripto para olarak güvenilir midir gibi sorular hali hazırda birçok yatırımcının zihnini kurcalıyor. Dolayısıyla ethereum nedir ile başlayalım;

Ethereum nedir?

Ethereum, kripto para bitcoin’in ilk dört programcısı ((Vitalik Buterin, Charles Hoskinson, Anthony DiIorio, Gavin Wood) tarafından bitcoin teknolojisini geliştirme hedeflerini yeni bir yapıda ve yeni bir projede gerçekleştirme imkanı buldukları dijital paradır.

Ethereum daha açık ve net ifade ile Bitoin’i programlayan ve daha sonra yolları bitcoin’den ayrılan programcıların bir araya gelerek farklı ve yeni bir kripto para teknoloji ile oluşturdukları sanal ve djital paradır.

Ether Nedir?

Ethereum blok zincirindeki her bir değer simgesine Ether denilir. Ether, işlem ve bilgi işlem ücretlerini ödemede kullanılır.

Ethereum Cüzdanı Nedir?

Ethereum Cüzdanı, ether’lerin ve ethereum üzerine kurulu diğer kripto varlıkların güvenli şekilde tutulmasını, akıllı kontratların yazılmasını, uygulanmasını ve kullanılmasını sağlar.

Ethereum diğer kripto paralara rakip midir?

Ethereum 2016 yılında 3 dolar iken 2018 yılında 1100 dolar değerini aşmış, gösterdiği yüksek performans ile kripto yatırımcılarının başını döndürmüştür. Hatta birçok yatırımcı kitlesine göre bitcoine alternatif olan kripto para etherium için ise dijital paranın yaratıcıları aynı şeyi söylemiyor. Mesela etherium’un programcısı Vitalik Buterin şöyle diyor:

“Eğer kripto paralar ile dünyada bulunan değerli kaynakları karşılaştırıyorsak ve Bitcoin’i ALTIN, Litecoin’i GÜMÜŞ olarak kabul ediyorsak, Ethereum PETROL’dür. Çünkü Ethereum’un altında yatan teknoloji dünyanın internet sistemindeki enerji kaynağı olacaktır. Dünyada petrol nasıl bir çok sektör ve teknolojide kullanılıyorsa Ethereum teknolojisi için de aynı şey geçerlidir. Bu nedenle biz Ether’i ‘kripto yakıt’ olarak adlandırıyoruz. Ethereum platformunun ihtiyaç duyduğu enerji Ether (ETH) ile sağlanacak. ” 

Etherereum da sıfır noktası

Ethereum’da sıfır noktası ilk olarak Bitcoin teknolojilerinin geliştirilmesini savunan programcı Vitalik Buterin, tarafından 2013 yılında Kuzey Amerika Bitcoin Konferansında beyaz bir kâğıtta tanıtılması ile başlıyor.

Ethereum yazılım projesinin resmi gelişimi ise 2014 yılında İsviçre şirketi Ethereum Switzerland GmbH’da (EthSuisse) başlıyor daha sonra Ethereum Vakfı (Stiftung Ethereum) kuruluyor. Temmuz-Ağustos 2014 döneminde çevrimiçi bir halk kitlesi tarafından Ethereum değer coinini (eter) başka bir dijital para birimi olan bitcoin ile satın alınarak gelişimi sağlanıyor.

İlk etapta hiç kimsenin ilgisini çekmeyen kripto para ethereum daha sonra sahip olduğu yenilikçi teknoloji ile büyük yatırımcı kitlelerine ulaşıyor.

Etherium’un teknik özellikleri

Ethereum, Bitcoin teknolojisi blockchain’in  geliştirilmesi ile oluşturulan kendine has kripto teknolojisine sahip. Ethereum platformu, akıllı sözleşme (komut dosyası) işlevselliğine sahip, açık kaynak kodlu, halka açık ve blok tabanlıdır. Eter ismi verilen şifreleme sistemi ve gas adında dahili bir işlem fiyatlandırma mekanizması bulunuyor.

Ethereum nasıl üretiliyor? 

Etherium, kullanıcıların bilgisayar donanımlarını kullanarak yeni coinler üretebilmesine imkan tanıyor. Yeni coin üretimi ise bitcoin’den farklı olarak CPU yani bilgisayarın işlemcisini kullanmak yerine GPU yani çok daha seri çalışan ekran kartını kullanılarak gerçekleşiyor.

Yatırımcının ethereum madenciliği ile coin elde etmesi ise iyi bir ekran kartı ve Github üzerinden indirebileceği yazılımlarla mümkün oluyor. Ethash algoritması ile çalışıyor.

Ethereum’a nasıl yatırım yapılır

Ethereum’a yatırım yapmak isteyen yatırımcıların kripto borsalarını takip etmesi yeterlidir. Bitcoine yatırım yapılan tüm platformlardan Ethereum’a da yatırım yapılabilir. Ethereum’a yatırım yaparken dikkat etmeniz gereken husus ise tüm kripto paralar gibi ethereum’un sanal ve dijital bir para birimi olduğu, fiyat dalgalanmalarının sert olabileceği ve güvenlik sorunları ile karşılaşma riskleridir.

Borsa türleri ve özellikleri konusunda daha fazla bilgi edinmek, daha bilinçli yatırımlar gerçekleştirmek ya da diğer borsalardaki yatırım fırsatları hakkında daha fazla bilgi almak için sektörün ödüllü ve lider kurumu GCM Menkul Kıymetler’in web adresi www.gcmforex.com adresini ziyaret edebilirsiniz.